top of page

Винайдена нова технологія закриття ран

Оновлено: 5 бер. 2020

Вчені з Массачусетського інституту технологій створили двосторонній пластир, який здатний дуже швидко склеїти тканини тіла після операції, повідомляє ВВС.

Автори даної розробки наголошують, що ідею винаходу дослідники запозичили у павуків, липка речовина яких дозволяє ловити комах навіть в дощ. Дане явище пояснюється тим, що цей “клей” перешкоджає вологості та має абсорбуючий ефект.

Пластир для склеювання тканин

Але поки що мова про випробування на людях не йдеться, оскільки на доопрацювання та вдосконалення даного винаходу піде ще декілька років.

Існуючі на сьогодення речовини для закриття ран тверднуть лише через кілька хвилин після нанесення, а за цей час клей може просочитися глибше в організм, зачепивши інші органи. Саме тому вчені вирішили з’ясувати, чи немає в дикій природі більш ефективної субстанції.

До складу речовини, яким просочений пластир, входить поліакрилова кислота, нанесена з обох сторін. Вона сприяє швидкому вбиранню рідини, яка знаходиться на краях рани, міцно з'єднуючи їх завдяки притисненню. Вчені стверджують, що для зберігання належної форми пластиру, терміном навіть до декількох тижнів, до складу пластиру слід додати хітозаїн або желатин.


"Накладати шви на дуже м’які тканини або на такі, що легко пошкодити — наприклад, легені або трахеї - дуже важно. Проте, цей винахід надає змогу закрити рану за п’ять секунд. Можливо, у майбутньому, шовні матеріали можна буде замінити даними пластирами." Хюньву Юк - співавтор дослідження

А поки що, хірургічний шовний матеріал від провідного американського виробника Ethicon part of the Johnson&Johnson family of companies визнаний найякіснішим, найменш травматичним для тканини та найміцнішим шовним матеріалом у світі.

Самою ходовою позицією в хірургії серед шовних матеріалів Ethicon є Вікрил W9120 з колючою голкою. Це cинтетичний, поліфіламентний шовний матеріал (поліглактин 910), що розсмоктується.

Він широко застосовується для апроксимації м'яких тканин і накладення лігатур, включаючи офтальмологічні операції, для зшивання периферичних нервів, а також в мікрохірургії для зшивання судин. Поліфіламентна нитка має гарні маніпуляційні властивості та надійно фіксує вузли.




104 перегляди0 коментарів
bottom of page