top of page

Кріоабляція – новітній метод лікування аритмій серця

Оновлено: 18 вер. 2023 р.



Що таке фібриляція передсердь?


Фібриляція передсердь (ФП) — це нерегулярне скорочення верхніх камер серця (передсердь). При ФП передсердя «тріпотять» замість того, щоб нормально скорочуватись. ФП також може призвести до прискорення серцевого ритму, при якому передсердя можуть скорочуватися з частотою 300 разів на хвилину або більше, а нижні камери серця (шлуночки) — до 150 разів на хвилину або більше.


У сучасному світі фібриляція передсердь (ФП) займає лідируючу позицію щодо поширеності серед пацієнтів кардіологічного профілю. Згідно зі світовою статистикою, поширеність ФП у популяції висока (1-2%), безперервно зростає і до 2060 року збільшиться більш ніж удвічі.


ФП має тенденцію до швидкого прогресування. Численні дослідження демонструють, що загальна частота прогресування пароксизмальної ФП в персистуючу ФП становить 5,5% на рік, а це, безумовно, призводить до прогресування частоти ускладнень хвороби, що відображається на тривалості та якості життя пацієнта.


Важливість лікування фібриляції передсердь


У результаті такого тріпотіння передсердь під час ФП кров не повністю викачується з верхніх камер серця, що може призвести до її накопичення та утворення згустків. Лікування ФП має важливе значення, оскільки це порушення може негативно вплинути на якість життя або спричинити інсульт у майбутньому.


На щастя, за умови моніторингу та лікування ці ризики можна значно знизити. За умови тісної співпраці пацієнти та лікарі можуть обрати найбільш прийнятний курс лікування фібриляції передсердь.


Лікування фібриляції передсердь із використанням катетера для внутрішньосерцевої кріоабляції Arctic Front Advance™


Катетер Arctic Front Advance

Кріоабляція — нова, дуже прогресивна, успішна і, що найважливіше, істотно більш безпечна технологія, яка дозволяє лікувати миготливу аритмію. Обладнання для проведення кріоабляції виробництва компанії «Medtronic» має ряд переваг перед радіочастотною:

більш короткий час проведення процедури (40 хв - 1,5 год проти 4-5 годин), на 21% менше випадків госпіталізації після проведення процедури, на 34% менше серцево-судинних госпіталізацій (включаючи госпіталізацію з приводу фібриляції передсердь), на 33% менше повторних абляцій, на 50% менше потреби в кардіоверсії. Дозволяє проводити процедуру швидко та успішно. Кріоабляція з використанням катетера Arctic Front Advance™ є одним із визнаних стандартних методів лікування фібриляції передсердь.


Процедура кріоабляціі:


Через кріобалон, що роздувається, вводиться охолоджувальна речовина для заморожування тканини та блокування небажаних електричних шляхів, що сприяють розвитку ФП. Ця речовина видаляє тепло із тканини, заморожуючи та руйнуючи таким чином вогнище аритмії або створює бар’єр для розповсюдження аритмії на все серце. В ході процедури проводиться послідовна ізоляція всіх легеневих вен.

Катетер Arctic Front Advance

На відміну від радіочастотної абляції ізоляція легеневих вен кріобалоном проходить за один прийом. Це дозволяє отримати рівномірну ізоляцію із рівними межами, яка забезпечує стійкий та довготривалий ефект (низький ризик відновлення (рецидиву) аритмії після процедури). Процедура кріоабляції добре переноситься пацієнтом шляхом мінімізації больових відчуттів під час проведення процедури.


Починаючи з 2005 року, коли кріобалонний метод було схвалено в Європі, вже проведено лікування понад 220 000 пацієнтів у більш ніж 1 000 лікувальних центрах по всьому світу.


Завдяки анатомічній формі кріобалон дозволяє лікарям швидко та ефективно досягати легеневих вен і проводити там лікування. Крім того, конструкція балона дає лікарям перевагу, що дозволяє створити циркулярну й безперервну лінію рубцевої тканини навколо легеневих вен лише за один раз.


Кріоабляція внесена у світові рекомендації: в ESC 2020 рекомендаціях стосовно ведення та діагностики фібриляції передсердь, розроблених спільно з Європейською асоціацією кардіоторакальної хірургії – катетерна кріоабляція є одним з пріоритетних напрямків лікування фібриляції передсердь.


- клас I A показів у хворих з пароксизмальною формою фібриляції передсердь (2017 HRS/EHRA/ECAS/APHRS/SOLAECE expert consensus statement on catheter and surgical ablation of atrial fibrillation. Heart Rhythm, Vol 14, No 10, October 2017);

- клас IIa як перша лінія терапії у хворих з пароксизмальною формою фіблиляції передсердь (2020 ESC Guidelines for the diagnosis and management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association of Cardio-Thoracic Surgery (EACTS). European Heart Journal (2020) 00,1-125);

- клас Ia як перша лінія терапії у пацієнтів з:

• пароксизмальною формою фібриляції передсердь або;

• персистуючою формою фібриляції передсердь без значимих факторів ризику;


Для контролю ритму серця після одного невдалого епізоду медикаментозної терапії або резистентних пацієнтів до медикаментозної терапії для профілактики рецидивів фібриляції передсердь (2020 ESC Guidelines for the diagnosis and management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association of Cardio-Thoracic Surgery (EACTS). European Heart Journal (2020) 00,1-125).


Процедура кріоабляції із використанням катетера для внутрішньосерцевої кріоабляції Arctic Front Advance™ є вивченою методикою, широкий спектр досліджень доводить її безпеку та високу ефективність.

За більш детальною інформації про кріоабляцію ви можете дізнатися за телефоном:



10 313 переглядів0 коментарів
bottom of page