top of page

Шовний матеріал — іконічний винахід Johnson & Johnson

Оновлено: 5 бер. 2020 р.


Світ змінився після того, як ще в далекому 1887 році, компанія Johnson & Johnson розпочала масово випускати перший стерильний шовний матеріал. Він створювався з природного шовку чи з колагенового кетгута.

Це був початок сучасної антисептичної практики, який сприяв збільшенню позитивних результатів при лікуванні пацієнтів.

З того часу в компанії тривали шовні інновації, що призвели до довгого ланцюжка подальших продуктів, які змінили хірургію в кращий бік. Технології не стоять на місці це факт, та головним спонукачем у відмові від шовку та кетгуту – це їхні різні, неочікувані реакції на організм пацієнта. Кетгутова нитка є найбільш реактогенна з усіх чинних зараз ниток. Це єдина нитка, на яку описана реакція анафілактичного шоку. Застосування кетгутового шовного матеріалу можна вважати операцією з трансплантації чужорідної тканини. В кетгуті є денатуровані білкові структури, які є живильним середовищем для гноєрідних мікробів. Перебуваючи в інфікованій рані, він підсилює розвиток гнійного процесу. Все вищесказане призвело до того, що зараз в хірургії показання для застосування кетгуту значно звузилися. В даний час використання кетгуту в медичній практиці країн Євросоюзу і США заборонено. Проте деякі хірурги продовжують його застосовувати та вважають кетгут задовільним шовним матеріалом. В першу чергу це пов'язано зі звичкою хірургів і відсутністю досвіду застосування синтетичних шовних матеріалів.

Виробництвом шовного матеріалу займається компанія Ethicon, яка є дочірньою компанією J&J. Вона давно перейшла на виробництво синтетичного шовного матеріалу. З великого вибору шовного матеріалу є й нитки які розсмоктуються. Та варто відзначити нитки з приставкою Plus - Vicryl Plus (Вікрил Плюс), Monocryl Plus (Монокрил Плюс) та PDS Plus (ПДС Плюс). Цей шовний матеріал є антибактеріальним, завдяки покриттю триклозану (антибактеріальний і протигрибковий агент широкого спектра дії). Використання таких ниток зменшує ризик зараження та інфікування рани.

Понад 50 років шовний матеріал Prolene допомагає налагодити важливий орган людини – серце. За своїми властивостями він також підходить для операцій на інших органах та судинах. До його переваг можна віднести мінімальну реактивність тканин і довговічність.

Шовний матеріал постачається одразу з голкою. Є велика кількість різновидів голок, вони різняться розмірами та формами, хірург сам вибирає зручну для нього голку, виключно для конкретної операції. У 2011 році компанія Ethicon розробила одну з найміцніших голок, яку коли-небудь створювали у світовій практиці. Голка має назву Everpoint, вироблена вона зі сплаву вольфрама та ренію. Вона використовується спеціально для точних швів у серцево-судинних та пластичних операціях.

Користуйтеся найкращим хірургічним шовним матеріалом від виробника Ethicon.

123 перегляди0 коментарів
bottom of page