top of page

Увімкнений телевізор під час сну може призвести до збільшення ваги

Оновлено: 5 бер. 2020 р.


Вплив світла вночі, від відблисків в спальні телевізора, до вуличного ліхтаря через вікно — може не тільки порушити сон, а й збільшити вагу та призвести до ожиріння у жінок.

Дослідники виявили, що жінки, які повідомляли про вплив світла вночі під час сну, з більшою ймовірністю набирали вагу і страждали ожирінням протягом майже шести років у порівнянні з жінками, які не піддавалися впливу світла вночі.


Отримані дані доповнюють зростальну кількість фактів, які свідчать про те, що світло вночі може бути шкідливим для Вашого здоров'я. Попередні дослідження на тваринах показали, що вплив світла вночі може порушити сон і циркадні ритми, змінити харчову поведінку і сприяти збільшенню ваги.


Нові результати, припускають, що зменшення впливу штучного світла вночі під час сну може бути корисною стратегією для запобігання ожиріння. Дослідження виявили зв'язок між впливом світла вночі та ожирінням у людей. Проте, велика частина цього дослідження була проведена на робітниках нічної зміни, які піддаються впливу високих рівнів світла в нічний час. Ці результати можуть не відноситися до населення в цілому.

Проте у новій експертизі фахівці проаналізували інформацію майже від 44 000 жінок у віці від 35 до 74 років з усіх 50 штатів США. Учасники реєстрували свою вагу на початку дослідження, і за ними спостерігали в середньому протягом 5-7 років. Жінки також відповідали на питання про рівень освітленості вночі під час сну, наприклад світло в інших кімнатах, світло зовні, світло від телевізора або світло в спальні.


Серед жінок, які повідомляли про вплив будь-якого нічного світла, ймовірність ожиріння під час дослідження була приблизно на 20% вище в порівнянні з тими, хто не мав впливу світла вночі.


Жінки, які спали з телевізором що працював або ввімкненим світлом в кімнаті, мали на 17% більше шансів набрати як мінімум 5 кг протягом дослідження в порівнянні з групою без нічного освітлення. Дослідники взяли до уваги такі фактори, як місце проживання учасників (в міських, приміських або сільських районах), рівень споживання кофеїну та алкоголю, а також будь-які депресії або високий стрес.


Можливо, вплив світла вночі побічно впливає на ризик ожиріння, зменшуючи тривалість сну, що може порушити гормони апетиту і збільшити споживання їжі. Також вплив світла вночі може порушити рівень гормонів сну, посилити стрес або безпосередньо вплинути на обмін речовин, сприяючи збільшенню ваги.

Майбутні дослідження повинні також включати об'єктивні вимірювання інтенсивності світла і тривалості впливу світла, які не були оцінені в поточному дослідженні.

173 перегляди0 коментарів
bottom of page