top of page

Червоне м'ясо і ризик смерті

Оновлено: 5 бер. 2020 р.


Червоне м'ясо і ризик смерті
Червоне м'ясо і ризик смерті

Люди, які збільшили споживання м'яса протягом 8 років, мають підвищений ризик смерті. І навпаки, скорочення споживання м'яса і заміна його більш корисними для здоров'я альтернативами — знижує ризик смерті.

Ян Чжен, професор Університету Фудань в Шанхаї, Китай, є першим автором статті. Професор Чжен і його колеги використовували дані з дослідження здоров'я медсестер і подальшого дослідження медичних працівників.

В цілому, дослідники вивчили 53 553 жінок і 27 916 чоловіків, у яких не було серцево-судинних захворювань або раку на початку дослідження.

Група вивчила, наскільки корелюють зміни в споживанні червоного м'яса в 1986-1994 рр. З ризиком смертності в наступні 8 років, що охоплює 1994-2002 рр. Прогнозований ризик смертності в період 2002-2010 рр.

Професор Чжен і його команда виявили, що люди збільшили загальну кількість обробленого м'яса. Збільшення кількості необробленого м'яса на одну і ту ж кількість призвело до збільшення ризику смертності від усіх можливих причин на 9%.

І навпаки, зниження споживання червоного м'яса при вживанні в їжу великої кількості горіхів, риби, птиці без шкіри, молочних продуктів, яєць, цільного зерна протягом того ж 8-річного періоду знизило ризик смерті протягом наступних 8 років.

Дослідники говорять, що ці кореляції продовжували бути статистично значущими після поправки на вік, фізичну активність, куріння, режим харчування або вживання алкоголю.

«Це довгострокове дослідження є ще одним доказом того, що споживання червоного м'яса під час вживання інших білкових продуктів або цільного зерна та овочів може знизити ризик передчасної смерті», - каже професор Ху. «Щоб поліпшити, як здоров'я людини, так і стійкість до навколишнього середовища, важливо прийняти середземноморську дієту або іншу дієту, яка включає корисні для здоров'я рослинні продукти».

Вчені стверджують, що насичені жири, холестерин, гемове залізо і консерванти негативно впливають на кардіометаболічне здоров'я. Приготування їжі при високих температурах також запускає виробництво канцерогенних речовин. Метаболіт N-оксиду триметиламіну, який, як вважають дослідники, може викликати атеросклероз, також є продуктом наших кишкових бактерій, що реагують на споживання червоного м'яса.

23 перегляди0 коментарів
bottom of page