top of page

«Раптова пожежа» сталася в порожнині грудної клітини людини під час операції

Оновлено: 5 бер. 2020 р.


Хірургічна операція
Хірургічна операція

Коли ви думаєте про ризики, які можуть статися під час операції, «пожежа» зазвичай не приходить в голову. Але це те, що трапилося з людиною в Австралії, під час екстреної операції на серці.

Хоча пожежі під час операції зовсім не часте явище — а в грудній порожнині — взагалі рідкість — в медичній літературі повідомлялося лише про сім попередніх випадків.

"Даний випадок підкреслює постійну необхідність в навчанні і профілактиці пожеж під час операції" Рут Шейлор - провідний автор дослідження, доктор з відділення анестезії клініки Ostin Health в Мельбурні, Австралія.

Зокрема, лікарі повинні знати, що певні обставини під час операції, включаючи наявність високого рівня кисню разом з джерелами тепла, можуть збільшити ризик виникнення пожежі.


Під час операції лікарі помітили, що права легеня людини прилипла до його грудини, а частина тканин легені була надута. Ці області відомі як "булли", і часто викликаються Хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ). Лікарі були обережні з буллом, але попри всі зусилля, хірурги пробили один з булл, через що з легень чоловіка вийшло повітря.


Коли це сталося, лікарі повинні були дати чоловікові вищу дозу додаткового кисню, щоб запобігти проблем з диханням. Пізніше в ході операції лікарі використовували електрокоагуляційний пристрій, який нагріває тканини, щоб зупинити кровотечу кровоносних судин.


Раптово іскри від пристрою електрокоагуляції запалили вогонь на хірургічній марлі. За словами Шейлора, пожежа була швидко ліквідована сольовим розчином (солона вода) без будь-яких пошкоджень для пацієнта. Всупереч пожежі, інша частина операції пройшла успішно, і лікарі усунули розрив аорти.


Є три критичних «інгредієнти» які можуть стимулювати хірургічну пожежу:

  • по-перше, наявність «окислювача», в тому числі надлишкового кисню;

  • другий — джерело займання, такий як електрокоагуляційний пристрій;

  • і третій — легкозаймистий предмет, включаючи хірургічну марлю, губки, простирадла, або навіть волосся і шкіру пацієнта.

Більшість хірургічних пожеж трапляються при високій концентрації кисню в навколишньому середовищі — як і у випадку з цим пацієнтом. Кисень сам по собі не горить, але він знижує температуру, при якій може початися пожежа.


«Хірурги та анестезіологи повинні знати, що пожежі можуть виникати в грудній порожнині, якщо пошкоджена легеня або є втрата повітря, і що пацієнти з ХОЗЛ піддаються підвищеному ризику» Рут Шейлор

23 перегляди0 коментарів
bottom of page